The Vicar of Dibley

Det finns saker som alltid får mig på gott humör. Åtminstone när jag har lust till det. En av dessa saker, en av de mer materiella sakerna, är att titta på den engelska serien The Vicar of Dibley. Man liksom upptäcker att det finns folk som (även om det råkar vara i en engelsk komediserie) är både pinsammare, mer korkade och insnöade än en själv. Det är alltid en bra sak. Tror jag.

No, no, no, no, no, no... yes.

Det kom ett sms...

När en skola skall utsättas för kontroll av skolverket kan man kanske föreställa sig, även om man inte har några erfarenheter av just deras kontroller, att det inte alltid går som en dans på rosor för alla kontrollobjekt. Olika verk brukar ha sina sura karaktärer som kanske vissa har erfarit någon gång i livet. Besöket var hur som helst inte ett så överväldigande populärt inslag tyckte lärarna och rektorn i den vanligtvis inte så grå vardagen på denna skola. På eftermiddagen fick jag ett sms från min mor som jobbar just på denna skola i de norra delarna av Västra Götaland. I detta läste jag:

"Idag har tre elever varit i slagsmål med en pensionär, en har skurit av sig ett finger, en svimmat och en sytt sig i fingret så hela tråden gick genom. Och skolverket är här. Fint!"

Vidare har jag bara fyra ord att tillägga: lagen om alltings jävlighet.

Söndag med fiskar och musik

Jag har lyssnat på musik de senaste dagarna och inte riktigt orkat skriva på denna fantastiska blogg, men kanske är jag tillbaka nu för ett tag.

Låt mig denna söndagskväll ockå få annonsera att jag köpt ett spel, och inte vilket spel som helst, utan fiskspelet - världens roligaste spel! Det går till så att man har fiskspelet och så trycker man på "on" och så börjar alla fiskarna röra sig runt omkring på en liten platta med hål i vari de sitter. Med jämna mellanrum reser sig fiskarna ur hålen och öppnar munnen, och då gäller det att med ett litet, litet fiskespö fånga en av dessa fiskar. Det hela går ut på att fånga så många fiskar som möjligt så snabbt så möjligt. Flest fiskar vinner! Det karaktäristiska ljudet är särskilt trevligt, det är nog halva nöjet. (Om du läser det här Jonas så låtsas att du inte förstår att detta är välkommenhemöverraskningen när du anländer till Uddevalla stad igen om hundra år eller vad det nu var jag räknade till).

Avslutningsvis vill jag avsluta med en avslutande vers som avslutning. Den är ur Plain White T's sång Hey there Delilah:

A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if I had no other way
Our friends would all make fun of us
and we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way
Delilah I can promise you
That by the time we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame

Nu är det slut.

Fråga regnet

Jag pratade med regnet genom mitt fönsterbläck. Det sade till mig att ta det lugnt, så jag gjorde det. Det är konstigt hur vi förstår saker ibland, även om vi inte är säkra på dem. Vi är rädda för dem, men vill ändå tro att det är sant "den här gången" och sådant känns mer än bra. Det är som en underbar vånda.

Förövrigt är det fantastiskt givande att prata med regn, i alla fall för en själv. När man har en tendens att lyssna på andras råd mer än ens egna men ändå följer sina egna mer än andras är regnet en bra rådgivare. Då vet man inte vem som kom på rådet och man kan skylla ifrån sig. Bara man inte förargar regnet, för då blir man sur (om någon fattar ordvitsen, otroligt roligt om man frågar mig).

Klockan är 03:27


like a leaf

De liksom flyter ihop när det regnar, granitgrusen och asfalten. Trots att granitgrusen är röda och asfalten är svart som olja. Detta kan man iakttaga när man står på en tågperrong, i en vattenpöl, i regn, i en väntekur, omgiven av atomer och annat stoft och plötsligt verkar det som att färgen på tavlan du har framför dig, den som visar världen, börjar rinna och hela världen flyter ihop och du kan inte skilja din gamla gymnasieskola från parkeringen eller de fula buskarna framför den. Du går vilse i en grå sörja.

S:s pojk L tycker jag skriver konstigt: gotta live up to my reputation.

Tataa
*dancing away, away like the happiest of leaves in the summertime*

Chasing Cars

Jag vill att det skall vara så här. Jag måste hitta det här.

We'll do it all
Everything
On our own

We don't need
Anything
Or anyone

If I lay here
If I just lay here
Would you lie with me and just forget the world?

I don't quite know
How to say
How I feel

Those three words
Are said too much
They're not enough

If I lay here
If I just lay here
Would you lie with me and just forget the world?

Forget what we're told
Before we get too old
Show me a garden that's bursting into life

Let's waste time
Chasing cars
Around our heads

If I lay here
If I just lay here
Would you lie with me and just forget the world?

Forget what we're told
Before we get too old
Show me a garden that's bursting into life

All that I am
All that I ever was
Is here in your perfect eyes, they're all I can see

I don't know where
Confused about how as well
Just know that these things will never change for us at all

If I lay here
If I just lay here
Would you lie with me and just forget the world?


Snow Patrol

Happiness isn't happiness without a violin playing goat

Jag funderar på vad jag skall ta mig för resten av dagen. Jag skulle kunna sätta mig att göra en sammanfattning av en alldeles utomordentligt tråkig (förlåt basgrupp, men det är ju inte särskilt roligt...) projektrapport eller jag skulle kunna gå ut och ta en lång promenad och lätta upp mitt uttråkade inre med iPodmusik och min hund. Vädret var väldigt fint i morse för övrigt, nu är det halvmulet. Perfekt söndagsväder. Något säger mig att jag borde göra den nedrans sammanfattningen i kväll. Jag tänker lite bättre då. Patrik hade sagt att jag skulle göra det, så då gör jag det. Ibland lyssnar jag faktiskt på andra (fast han ju inte direkt har sagt det, fast jag vet att han skulle säga det).

I del två av detta, säkerligen efterlängtade, blogginlägg skall jag behandla den existensiella frågan Vad är lycka och vad skall vi ha den till?

Lycka är något högst personligt, många säger att den innebär att träffa sitt livs kärlek, andra att det är familj och barn, andra att det är en lyckad karriär. Men när vi väl har det som vi anser är lycka, stannar vi där och är nöjda då? Nej, oftast inte, för antingen ser vi inte att vi nu har det vi strävat efter, eller så har vi, precis när vi skaffat oss vår lycka, redan skapat nya behov för att uppnå lycka så vi knappt hunnit uppleva att de vi hade är tillfredsställda. Det bästa, känner oftast jag, är resan dit, mot lyckan: drömmarna. Det finns en anledning till att filmerna slutar precis i ögonblicket då de finner lyckan de letat efter.

Så jag skulle bara vilja ge en annan innebörd till Julia Roberts ord hon säger som Anna i Notting Hill: happiness isn't happiness without a violin playing goat. Vi vill hela tiden uppnå något mer.

Det vi söker blir om och om igen ouppnåeligt såvida vi inte lär oss att vara nöjda.

Jag lyfter på hatten och ångar vidare, än finns det mycket kvar att platta till! (Packman i Gladpack - Claes Erikssons verk).


Claire and West

-          I take it you're annoyed?

-          What is it West? Huh? What do you want from me?

-          I want you to admit you're different!

-          Ok, fine! I'm a freak! All right?

-          Claire...

-          I am such a freak in fact, that I have to tip toe around this school pretending to be some brainless Barbie doll so nobody notices how different I am! Cause if they found out, I'd be carded up to some human zoo so I could be poked and prodded at for the rest of my life. So yeah West, I'm different, and you can tell the world if you want to cause I'm tired of pretending to be someone I'm not.

-          Claire... shut up.


*rising straight up in the sky with a stunned Claire in his arms*

Heroes


Det är skönt när det blåser

Morgonen blev ett par lånade mysbyxor av syrran, världens största kopp kaffe (som inte är uppdrucken än och kall som vanligt), en skål yoghurt med hemmagjord müsli, en smörgås och en promenad med hunden till Röyksopps ljuva toner. Det blåste väldigt kallt idag, men det är skönt när det blåser, så det var bara bra.

När jag kom in var den världens största koppen kaffe kall och jag ställde in den i mikron, glömde bort att värma den och tog ut den igen. det var först nu jag kom på att jag glömde det, för jag kände att den var väldigt kall för att vara mikrad i en minut. Nu är det tenta igan.

Dark mysterious

Follow her down to a bridge by a fountain
Where rocking horse people eat marshmallow pies,
Everyone smiles as you drift past the flowers,
That grow so incredibly high.
Newspaper taxis appear on the shore,
Waiting to take you away.
Climb in the back with your head in the clouds,
And you're gone.

John Lennon


'__'

"Det finns biologer, som anser att människan saknar inbyggda hämningar, som lägger band på hennes aggressivitet, när det blir för trångt kring det egna reviret, eller på hennes smak efter mera, när hon överskridit gränserna för vad hon behöver för att fortleva. Många, som blickat djupt i människosjälen, har talat om en dödsdrift lika stark som viljan till liv. Vi har ingen anledning att tro, att de har tagit fel."

von Wright, Georg Henrik, Vetenskapen och förnuftet, s 152


Träningsvärk

Jag har lite träningsvärk i vaderna. Jag gick 15000 steg igår, och det är ju inte alltid man går så många steg på en och samma gång. Idag är kaffet bredvid mig varmt och behagligt och om en kvart skall jag börja med tentan. Fast egentligen vill jag

...tog en paus och glömde totalt bort vad jag skulle skriva efter vad jag egentligen vill.

Äsch.

Den eviga pendlaren VI

Bilköerna rusar under mig
som prickiga lysmaskar
Det går långsamt i Säve
och här ligger mörkren
mycket tätare
De skingras inte av lika många
fotoner
frambringade av elektriciteten;
människan.

Människan åker tåg
och lyssnar på andras samtal
Jag såg just en kille,
rätt snygg faktiskt,
som läste Harry Potter,
det var bara några få sidor kvar.
Jag skall ocks läsa ut den när jag
kommer hem
Han verkar sitta helt spänt,
det är nog ett bra slut.

I Ytterby lyser en strålkastare
från en husknut.

Dagens Aftonblad

Jag åkte vid middagstid med bussen upp till min kära, för närvarande inte så välmående på grund av vissa aktiviteter igår kväll då det var nyårsafton, vän uppe i de höga backarna här i staden. Detta nämnde jag i slutet av mitt förra inlägg. När bussen var precis i slutet av södra drottninggatan vänder jag på huvudet och ser genom fönstret tre stora, gula löpsedlar. ÄT SOM VANLIGT OCH GÅ NER TIO KILO, mötte min blick och frågan infinner sig: vad är det för värld vi lever i?

Här är det nyårsdagen, första dagen på det nya året och ett livslöst fån har suttit och skrivit ytterligare en artikel om en metod att gå ned i vikt i mellandagarna. OCH som grädden på moset: uppenbarligen är folk intresserade av detta och det finns människor som tror att det är en fantastisk ny "MIRAKELMETOD".

Om vi då, kära läsare, skulle ta och definiera denna obeskrivligt intressanta löpsedel:
 
1. Ät som vanligt - Vad är att äta ovanligt? Nu förstår ni, alla som vill gå ner i vikt, att ni inte kan hålla på att äta pickles med kolasås eller ris ala malta och köttbullar. Om man vill gå ned tio kilo får man äta vanlig mat; annars fungerar det inte!

2. Gå ner tio kilo - Bara så ni är medvetna om det, alla ni viktnedgångsvilliga, när ni väl börjat äta vanligt så skall ni veta att ni måste gå ned tio kilo. Inte fem, inte tre, inte åtta - tio. Man kan inte gå ned något annat än just tio kilo: du har inget val. Tio kilo och så är det med det.

Alltså, återigen infinner sig frågan: Vad är det för värld vi lever i? Jo, denna, svarar jag då. Se er omkring: det är här vi lever. Vi kan se på olika saker i livet, vi fäster inte blick och sinne på samma saker, men här är min bantningsmetod: ät inte så förbannat, fucking, jävla mycket godis, och chips, och socker, och Coca-Cola och skit och rör på fläsket en gång om dagen så kanske du går ner i vikt någon gång din lata dumskalle!!!


Dagens fiffiga tips från Amansa, drottning av Amandien


Kallt kaffe, kall snö

Dagen efter. Kaffet står och är kallt för man inte kan dricka allt på samma gång när man är så yr i huvudet som jag är nu. (Hur skulle det se ut om alla som är yra i huvudet skulle dricka upp allt kaffe på samma gång? Precis; jättekonstigt.)

Tar en paus för att dricka upp resten. Ser mig lite förvirrat omkring och kommer på att jag skall skriva ett blogginlägg. Just det ja..

När jag drog upp persiennen i morse lyste solen och det snöade. Jag stod och svajade framför fönstret utanförvilket de små vita sakerna föll ned. Jaha!, tänkte jag, år 2007 passade det inte att komma!, och jag skäller i mina tankar på kylan och snön för att den särbehandlar ett helt år på det viset. Dåligt väder rakt igenom hela -07. Så kommer jag på nu att jag ju inte gillar snö alls egentligen. Fast jag gillar ju snö, men inte när den har lagt sig på marken och åker in i mina skor, eller när den tränger igenom mina skor för att den har förvandlats till grått, äckligt smetäckelpäckel.

Inser i en konstpaus av detta lärda skrivande att jag fryser som en räka i polarhaven. Kanske till och med som en räka i frysdisken på Willys. En sådan där billig räka för bara 19.90/kg. (Fast inte en färdigskalad, jag har skalet på i så fall).

Jag borde skriva på tentan. ...eller jag borde gå upp till Julia och hämta mina saker.. Det kanske jag skall göra först? Ja, det gör jag först.